Glumci koji su postali viralne senzacije

U vrijeme kada je internet prenapučen viralnim sadržajem i memeom, gotovo svatko može biti "slavan na 15 minuta". S druge strane, oni slavni postaju još slavniji, premda možda ne onako kako su očekivali. Glumačke zvijezde više ne gledamo samo na velikim i malim ekranima ili naslovnicama časopisa već su postale neizostavan dio viralnih slika i raznih montaža u kojima su prikazane u šaljivom, a ponekad i vrlo podrugljivom kontekstu. Izdvajamo pet poznatih glumaca koje je proslavila ''viralna karijera''.

Keanu Reeves
Keanua Reevesa svi znamo iz Brzine i Matrixa, ali posljednjih je godina bio čest gost Buzzfeeda, Reddita, Tumblra i sličnih izvorišta viralnog materijala. Sve je počelo 2010. kada je Keanu jednostavno sjeo na klupicu kako bi pojeo sendvič, no imao je zlu sreću da ga je snimio paparazzo. Kako slavni glumac na fotografijama izgleda vrlo sjetno i zamišljeno, odmah se rodio viralni hit Sad Keanu. Čak se pojavila i internetska stranica sadkeanu.com, posvećena isključivo raznim varijacijama famoznog memea, ali ubrzo je ukinuta zbog zavrzlama oko autorskih prava na fotografiju.

Međutim, okorjelim je surferima poznato da je slavni glumac ubrzo postao dio još jednog, možda čak i popularnijeg memea – Conspiracy Keanu. Ovdje je pak riječ o njegovoj fotografiji iz mlađih dana, točnije iz filma Velika avantura Billa i Teda, koja redovito dolazi s nekom apsurdnom paranoičnom tvrdnjom ili pitanjem. Komični efekt je u tome što mladi Keanu na fotografiji izgleda vrlo zabrinuto i prestrašeno.

Air-Conspiracy-Keanu

Ryan Gosling
Ryana Goslinga voli i publika i kritika, a nesumnjivo je velik miljenik ženske populacije pa nije ni čudno što je na kraju postao viralna senzacija. Još u ranim danima Tumblra pojavio se zafrkantski blog Fuck Yeah! Ryan Gosling, a kako je rasla popularnost glumca, internet je sve više vrvio šaljivim slikama koje Goslinga uglavnom prikazuju kao osjećajnog frajera i romantika.

U međuvremenu se pojavio i vjerojatno najpoznatiji Tumblr blog posvećen glumcu, Feminist Ryan Gosling, koji se sastoji od njegovih fotografija s ubačenim citatima iz feminističke literature, a koji je poslije postao i inspiracija za istoimenu knjigu autorice i pokretačice bloga Danielle Henderson.

ryan-gosling-hey-girl-meme

Leonardo DiCaprio
Leonardo DiCaprio već je viralni veteran – gotovo nema njegova filma koji nije poslužio kao inspiracija za meme. Internet je tako krcat fotomontažama koje zbijaju šalu na račun Titanica, a trenutačno je vrlo aktualan Vuk s Wall Streeta, koji je DiCapriju donio četvrtu nominaciju za Oscara. Kako je zlatni kipić dosad redovito izmicao Leu iz ruku, nedavno se čak pojavila urnebesna megamontaža koja prikazuje glumca u plačljivom izdanju, a zapravo se sastoji od niza minijaturnih fotografija drugih dobitnika Oscara.

Ipak, najzabavniji meme sadržaji pojavili su se u vrijeme kada je u kinima žario i palio Početak Christophera Nolana u kojemu je DiCaprio igrao glavnu ulogu. Internet su tada preplavili urnebesni fotostripovi s kadrovima iz filma, a posebno je popularan bio meme Strutting Leo, čiji je izvor neobična fotografija sa seta Početka koja prikazuje Lea kako nadobudno korača nagnute glave i pretjerano veselog izraza lica.

leo

Jennifer Lawrence
Jennifer Lawrence trenutačno je velika ljubimica Hollywooda, ali i internetske publike. S obzirom na to da je po prirodi vrckava i bez dlake na jeziku, kreatorima viralnog sadržaja uvelike je olakšala posao – dovoljno je uzeti njezinu fotografiju i ukomponirati neku od njezinih brojnih duhovitih izjava ili citata iz intervjua. Jennifer se pretvorila u veliki viralni fenomen nakon prošlogodišnje dodjele Oscara, kada smo svi svjedočili njezinu slavnom padu na pozornici. Nakon toga su internet preplavile viralne fotografije, među kojima je vjerojatno najpoznatija ona na kojoj je prikazana kao jedna od princeza iz Disneyevih filmova. Veliki izvor inspiracije za meme sadržaje također je popularan serijal Igre gladi (Jennifer je zaštitni znak serijala), a mladu glumicu posebno obožava popularni portal Buzzfeed koji koristi svaku priliku da napravi neku temu o njoj.

Jennifer-Lawrence-Disney-Princess-Proof

Nicolas Cage
Nicolas Cage u svojoj je karijeri imao uspona i padova, premda bi zlobnici rekli kako se posljednjih godina pamti uglavnom po padovima. Međutim, ako mu je već glumačka karijera zapela u slijepoj ulici, ona internetska godinama ne posustaje. Uistinu je teško pobrojati sve gifove, fotomontaže, ilustracije i videosnimke s Cageom koji su postali ogromni viralni hitovi i neizbježan dio internetskog folklora. Zašto je Cage nepresušna inspiracija? Vjerojatno zbog svog ekspresivnog lica i sklonosti preglumljavanju, što je savršen temelj za viralni sadržaj.

cage1

Jedan od najpopularnijih vidova zafrkancije na Cageov račun je montaža njegova lica na fotografije drugih ljudi ili likova, a mnogi takvi primjeri mogu se pronaći na legendarnom Tumblr blogu Nic Cage as Everyone. Veliko ludilo nastalo je i kada je netko iskopao fotografiju iz 19. stoljeća koja prikazuje čovjeka vrlo sličnog Cageu, nakon čega je poznati glumac automatski bio proglašen vampirom (doduše, nešto slično dogodilo se i Keanuu Reevesu). Kao da to nije bilo dosta, na kraju su osvanule uistinu bizarne fotografije s testnog snimanja nikada realiziranog filma o Supermanu što ga je sredinom devedesetih trebao režirati Tim Burton s Cageom u naslovnoj ulozi. Naravno, kao u slučaju svega što ima veze s Cageom, internet je eksplodirao.

cage-bird


Propustili ste