‘Dobili smo ponudu Oculusa, ali rekli smo: Ne, hvala!’

Oculus je hrvatskom Croteamu ponudio da im pomogne financirati razvoj igre Serious Sam VR: The Last Hope, ali oni su odlučili dovršiti igru vlastitim sredstvima.

Virtualna stvarnost sve više uzima maha, pogotovo u industriji videoigara, a jedan od ključnih igrača na tom području je Facebookov Oculus VR koji u ponudi već ima nekoliko ekskluzivnih igara za svoj uređaj Oculus Rift.

Naslove poput Lucky’s Talea i Farlandsa Oculus financira ili su razvijeni pod okriljem njegova studija te se mogu kupiti jedino putem njegove trgovine, odnosno igrati samo na Riftu. Takav pristup nije naišao na pretjerano odobravanje gamera koji Oculus Rift i ostale VR uređaje doživljavaju više kao vrstu računalne periferije, nego kao zasebne platforme s vlastitim softverom, piše portal Kotaku.

Zanimljiva rasprava o ekskluzivnosti Oculusovih VR igara zahuktala se ovih dana i na Redditu, a u nju se uključio i developer iz hrvatske tvrtke Croteam, svjetski poznate po igri Serious Sam koja bi trebala uskoro dobiti i svoju VR inačicu.

“Pokušali su kupiti i Serious Sam VR. Nije bilo lako, ali odbili smo hrpu novca jer vjerujemo da će se istinski dobre igre prodavati same po sebi te dugoročno rezultirati s profitom, bez obzira na sve”, napisao je, među ostalim, developer Croteama (Kotaku navodi da je riječ o Mariju Kotlaru).

Očekivano, njegov komentar uzburkao je duhove korisnika Reddita, tim više što su iz Oculusa prošle godine izjavili da neće kupovati ekskluzive, nego će financirati razvoj igara za Rift. Ubrzo se u raspravu uključio još jedan član Croteama, Alen Ladavac, koji je na Redditu podrobnije objasnio cijeli slučaj, ustvrdivši kako im je Oculus ponudio financiranje završetka igre Serious Sam VR: The Last Hope, uz uvjet da je najprije lansiraju u Oculusovoj trgovini kao ekskluzivu na ograničeno vrijeme. Međutim, naveo je da niti u jednome trenutku Oculus nije tražio potpuni ekskluzivitet, dodavši kako planiraju izdati igru s podrškom i za Rift i za HTC Vive.

Navedeno su iz Croteama potvrdili i za Plan B. “Oculus je stupio u kontakt s nama s ponudom da nam pomogne financirati razvoj igre Serious Sam VR: The Last Hope, uz uvjet da igru najprije objavimo u njihovu (Oculusovu) storeu kao vremenski ograničenu ekskluzivu. U osnovi, ponuda je bila namijenjena ubrzanju razvoja igre, nikada nije bilo rečeno da igra ne bi izašla i na ostalim VR uređajima (npr. HTC Vive), kao što se možda iz napisa po internetu dalo zaključiti”, rekao nam je Damjan Mravunac, CMO Croteama.

“Oculus kao tvrtka pionir na području VR-a sustavno nudi financijsku pomoć developerima VR igara kako bi tržište brže procvalo, a u nekim slučajevima zauzvrat traže da te igre najprije budu dostupne za njihovu platformu, uz očekivanja da će poslije biti dostupne i na ostalim uređajima, što je njihova poslovna praksa. Mi smo analizirali tu ponudu, zaključili da nam ona ne odgovara te im se zahvalili i igru odlučili dovršiti vlastitim sredstvima”, zaključuje Mravunac.

Prema najavama iz Croateama, Serious Sam VR: The Last Hope trebao bi ovoga ljeta debitirati na igraćoj platformi Steam Early Access.


Propustili ste