Digitalno blago: Now You See It – odredište za filmoljupce koji žele znati više

Now You See It zaslužuje pozornost svakoga tko se smatra filmofilom ili želi znati nešto više o tajnama filmskoga zanata.

Filmovi su općenito puni tehničkih detalja, redateljskih postupaka, ali i simboličnih te metaforičkih prizora koji nam često prođu “ispod radara” ili ih možda doživljavamo zdravo za gotovo dok grickamo kokice u udobnom naslonjaču i čekamo neku spektakularnu scenu.

Drugim riječima, većina filmova ispod svoje “površine” krije pregršt materijala za razmišljanje, kontemplaciju i analiziranje. Ipak se oni nazivaju umjetnošću s razlogom, zar ne?

Jeste li se ikad pitali kakva simbolika se krije u prizorima u kojima glavni junaci piju – mlijeko?

Koje je značenje igre šaha u filmovima?

Koje su ključne karakteristike dobrog nastavka?

Ili što o likovima otkrivaju kostimi koje nose?

Ako su vam neka od ovih ili sličnih pitanja barem jednom prozujala glavom dok ste bili ispred velikog ili malog ekrana, vrijeme je da se pretplatite na YouTube kanal Now You See It i otkrijete drugu dimenziju sedme umjetnosti.

Iza kanala stoji student Jack Nugent koji radi izvrsne video eseje o temama, tehnikama i simbolima koji se koriste u filmovima, a njegovi uradci su jasni, sažeti, iznimno informativni i ono što je možda najvažnije – nevjerojatno zanimljivi.

Now You See It (još) nije popularan ili sadržajan kao primjerice WatchMojo ili CineFix, ali svakako zaslužuje pozornost svakoga tko se smatra filmofilom ili želi znati nešto više o tajnama filmskoga zanata. Bez ikakve sumnje, nakon samo nekoliko odgledanih videa, neke dobro poznate filmove gledat ćete sasvim novim očima.

Foto: Paklena naranča/Warner Bros

***

U rubrici Digitalno blago osvrćemo se na internetske sadržaje koji su nam privukli posebnu pažnju i želimo ih podijeliti s vama. Pročitajte prijašnji tekst!


Propustili ste