Cloud computing na Facebooku

Facebook je proširio svoje opcije uvođenjem cloud computinga, stoga odnedavno ovu društvenu mrežu možemo koristiti kao virtualnog poslužitelja koji služi i za pohranu podataka – točnije fotografija koje nećemo (barem ne automatski) objaviti

U posljednje vrijeme jedan od najpopularnijih izraza u svijetu tehnologije jest riječ cloud. Mnogima nije jasno o čemu se radi i što je zapravo taj oblak. Kada bismo htjeli proguglati značenje cloud computinga, naišli bismo na više verzija njegove definicije. Tako jedna od njih kaže da cloud computing može koristiti virtualne poslužitelje za pohranu podataka kako bi se na njima čuvale aplikacije, poslovni i osobni podaci.

Premda mnogima nije jasan koncept cloud computinga, oni zapravo nisu ni svjesni da ga svakodnevno koriste. Tu je recimo Dropbox, ali i ostali poslužitelji s bilo kakvom mogućnošću pohrane podataka (često na e-mail spremamo razne stvari koje potom nikada ne pošaljemo, što bi se također moglo okarakterizirati kao svojevrstan cloud).

Međutim, ono što je Facebook odlučio učiniti jest svojim korisnicima ponuditi jednu takvu mogućnost. Radi se o opciji spremanja fotografija bez automatske objave, a korisnik se naknadno odlučuje hoće li ih objaviti. Stvar je zapravo vrlo jednostavna. Koristite li Android ili iOS na svom pametnom telefonu, dovoljno je pristupiti službenoj FB aplikaciji koju, naravno, imate u svome mobitelu. Kada pokrenete aplikaciju, odaberite galeriju svojih fotografija i pri dnu ćete vidjeti opciju ”sync”. Klikom na tu opciju započet će automatski upload vaših fotografija u privatnu datoteku. A ta privatna datoteka je zapravo taj famozni cloud. Naime, odaberete li ponovno galeriju fotografija, pri dnu ćete naići na opciju koja se sada zove ”synced”. Klikom na ”synced” pristupit ćete svim vašim fotografijama koje ste odlučili sinkronizirati i koje (još uvijek) nisu objavljene. Te fotografije ne morate nikada objaviti, jer ne postoji vremenski rok pohrane. Ono što je ograničeno jest prostor koji vam je na raspolaganju, pa trenutačno besplatno možete pohraniti dva gigabajta podataka odnosno fotografija. Zvuči zanimljivo – Facebook kao svojevrstan cloud!

Prednost ovakvog spremanja fotografija nalazi se u tome da, ako se ipak odlučite za objavu pojedinih fotografija, proces uploada neće trajati toliko dugo kao što inače traje. Ova činjenica možda će potaknuti korisnike da počnu uploadati veći broja fotografija na svoje profile, ako to dosad nisu radili. Time će se svakako povećati broj poveznica, a samim time će i komunikacija među korisnicima porasti. Zvuči kao dobar poticaj za što više objavljenih fotografija, naravno, za one koji nemaju problema s time.

Ipak, na Facebooku se još uvijek nalazi velik broj korisnika koji ne vole objavljivati nikakav fotografski materijal koji ima veze s njima. Hoće li će nova funkcionalnost Facebooka promijeniti navike korisnika, tek ćemo vidjeti.

Za kraj ostaje pitanje u kojoj mjeri je privatnost ovakvog sadržaja sačuvana. Činjenica da fotografije nisu objavljene ne znači ništa za zaštitu privatnosti. To zasigurno ne znači da Facebook ne može crpiti vaše podatke o lokacijama kojima se krećete ili pratiti vaše navike (primjerice, koje proizvode koristite i sl.). U svakom slučaju, fotografije se vjerojatno nalaze među najvrednijim podacima koji se objavljuju na ovoj društvenoj mreži i sada kada imamo mogućnost spremanja velike količine onih koje možda nikada nećemo objaviti, to zapravo podiže vrijednost Facebooka. Možda ne financijsku na samome početku, ali imati takav izvor informacija u svojim rukama zasigurno nije mala stvar. Sljedeće s čime ćemo se susresti vjerojatno će biti pomicanje limita s dva gigabajta podataka na više, a onda – tko zna. Ono što je vrlo vjerojatno jest da ćemo se uskoro ponovno susresti s još jednom (novom) funkcionalnošću ove društvene mreže.

cta-planb-3


Propustili ste