Bolivudski blockbusteri

Jedna od najvećih filmskih industrija na svijetu svakako je indijska, a premda je njezina specifičnost u tome što filmovi uglavnom uspijevaju na domaćem tržištu, ima i onih naslova koji se uspiju probiti i izvan granica.

Prvi indijski spektakl bio je Hum Aapke Hain Koun..! koji je 1994. igrao u kinima, a riječ je o prvom bolivudskom filmu što je probio granicu od milijardu rupija (preračunato u dolare to je ipak znatno skromnijih 17 milijuna dolara), a nakon toga je još nekim filmovima pošlo za rukom probiti se izvan granica Indije. Slijedi ljestvica bolivudskih blockbustera s najvećom zaradom u svjetskim kinima.

5. 3 Idiots (2009.)

U vrijeme svoje premijere prije pet godina ova je komedija porušila sve rekorde, a godinama je bila najgledaniji indijski film i jedan od rijetkih njihovih naslova koji se probio i na istočnoazijska tržišta poput Kine. Glavnu ulogu tumači Aamir Khan (glumac, scenarist, redatelj i producent kojega smatraju jednom od najutjecajnijih osoba indijske filmske industrije), a film je pored 50-ak milijuna dolara zarade osvojio i niz nagrada, dobio je svoju tamilsku verziju te se šuška o kineskoj verziji u produkciji genijalnoga Stephena Chowa i navodnoj holivudskoj adaptaciji.

4. Ek Tha Tiger (2012.)

Ako vas zanima kako izgledaju bolivudski špijunski filmovi, svakako obratite pozornost na ovaj naslov (ili na efektniji engleski Once There was a Tiger) koji prati avanture indijskog špijuna kodnoga imena Tigar. Obilje bondovske akcije prigodno je začinjeno humorom i ljubavnom pričom poput onih holivudskih, pa se Tigar tijekom jednog zadatka zaljubljuje u Pakistanku, što će utjecati na promjenu njegovih načela i ideologije. Špijuni i ljubav pale u zapadnim zemljama pa nije bilo razloga da u Indiji bude drukčije, tako da je film s vodećom bolivudskom zvijezdom Salmanom Khanom (indijski Tom Cruise koji se redovito nalazi na ljestvicama najzgodnijih muškaraca te ima svoju verziju u londonskom muzeju voštanih figura Madame Tussauds) dobio dobre kritike i zaradio više od milijardu rupija.

3. Krrish 3 (2013.)

Prošla je godina očito bila sjajna za indijsku kinematografiju (koja je razvojem prikazivačke mreže i otvaranjem multipleksa od 2008. godine u konstantnom porastu) jer se nekoliko prošlogodišnjih naslova našlo na ljestvici najgledanijih filmova svih vremena. Jedan od njih treći je dio superjunačkog SF serijala Krrish, koji će ostati upamćen kao prva indijska superjunačka franšiza. Sva tri filma (a i najavljeni četvrti nastavak) režirao je i napisao Rakesh Roshan, glavnu je ulogu odglumio njegov sin Hrithik Roshan, dok je glazbu skladao brat Rajesh Roshan. Svi nastavci ovog obiteljskog serijala postigli su velik uspjeh, a trojka je prošla najzapaženije. Snimljen za raskošnih milijardu i pol rupija za indijske prilike (19 milijuna dolara), film se trebao prikazivati u 3D formatu (što se u konačnici nije dogodilo), ali je svejedno postao treći najuspješniji indijski film u povijesti.

2. Chennai Express (2013.)

Romantična akcijska komedija redatelja Rohita Shettyja, koji se može pohvaliti s nekoliko indijskih blockbustera, u kina je stigla nešto prije Dhooma 3 i postigla sjajan rezultat te je jedno vrijeme bila najgledaniji indijski film, ali se na kraju morala zadovoljiti drugim mjestom na ljestvici sa zaradom od čak 77 milijuna dolara u svjetskim kinima. Film je dobio osrednje kritike, ali je istodobno postao naslov koji je najbrže zaradio više od milijardu rupija. Navodno se odlično prodaje i soundtrack filma.

1. Dhoom 3 (2013.)

Treći dio popularne akcijske franšize postao je najgledaniji indijski film svih vremena i jedini njihov naslov koji je diljem svijeta uspio zaraditi više od pet milijarda rupija, pa je riječ o jedinom indijskom filmu sa zaradom višom od 80 milijuna dolara. Dhoom 3 (ili kako mu fanovi tepaju D:3) napisao je i režirao Vijay Krishna Acharya, a okupio je glumačku postavu sačinjenu od redom velikih zvijezda koju predvodi Aamir Khan. Radi se i o najskupljem filmu u indijskoj povijesti (riječ je o ”sitnišu” što se Hollywooda tiče – 21 milijun dolara) te prvom njihovu naslovu koji je igrao u kinodvoranama IMAX. Ne čudi što je ovaj spektakl porušio sve rekorde, a otkupljena su distribucijska prava za Njemačku, Peru, Rumunjsku, Japan, Rusiju i Tursku pa će zarada još rasti. Inače, ovaj je serijal navodno izrazito negativno utjecao na tamošnju mladež (povećan je broj nezgoda u street racingu, broj lopova na biciklima, a i jedna od najvećih tamošnjih pljački banaka inspirirana je prvim nastavkom).


Propustili ste