11 domaćih stranica na kojima možete pročitati kratke priče

Bacili smo se u malu internetsku potragu i na jednome mjestu izdvojili nekoliko domaćih web odredišta na kojima možete pronaći kratke priče.

Priča nikad dovoljno! I premda nema ništa ljepše od čitanja na dobrom starom papiru, glad za dobrim štivom možete utažiti i na internetu, pogotovo ako želite pročitati nešto kratko i slatko dok odmarate na klupici u parku, izležavate se na plaži, vozite se tramvajem ili sjedite u čekaonici.

Kako bismo vam uštedjeli vrijeme, bacili smo se u malu internetsku potragu i na jednome mjestu izdvojili nekoliko domaćih web odredišta na kojima možete pronaći kratke priče (uglavnom hrvatskih autora), ali i ponešto u dužoj formi. Uzmite mobitele, tablete ili laptope jer vrijeme je za e-čitanac!

BEK

Portal domaćeg književnog projekta Besplatne elektroničke knjige – BEK prava je oaza za ljubitelje digitalnog štiva bilo koje dužine, s pregršt naslova koji se za nula kuna mogu preuzeti u PDF, EPUB ili MOBI formatu. Na BEK-u ćete među ostalim pronaći romane, publicističke naslove, esejističku prozu i knjige poezije, a ljubiteljima kratke forme zasigurno će biti zanimljive zbirke priča poznatih domaćih autora, kao što su Roman Simić, Gordan Nuhanović, Krešimir Mićanović ili Darko Macan.

Booksa

Sasvim očekivano, i na stranicama kultne Bookse mogu se pročitati kratka prozna djela, i to u rubrici Zadaćnice koja je podijeljena u tri segmenta: Ferićeva radionica kratke priče, Revija malih književnosti i Mikropriče. Ferićeva radionica donosi tekstove polaznika Booksine Radionice pisanja kratke priče koju vodi svima nam dobro znani Zoran Ferić, dok su u Reviji malih književnosti predstavljene priče regionalnih i inozemnih autora koji su gostovali na istoimenom književnom festivalu. U rubrici Mikropriče pronaći ćete pak pregršt zgodnih minijatura koje su napisali Ružica Aščić i Ante Zlatko Stolica.

FEKP

Festival europske kratke priče – FEKP nedavno je zaključio svoje 16. izdanje, a u sklopu događaja i ove je godine organiziran natječaj za kratku priču. Radovi koji su ove godine ušli u finale objavljeni su na službenoj stranici, a na njoj možete pronaći i finaliste iz 2016., 2015. i 2014. godine. Sve u svemu, nakupilo se tu četrdesetak zanimljivih priča domaćih autora – taman za jedan kišni vikend.

GSK

Gradska knjižica Samobor već nekoliko godina organizira kratkopričaški natječaj, a najbolji radovi objavljeni su na službenoj web stranici na jednome mjestu. Među autorima ima i poznatih imena, poput Maje Hrgović, Ružice Aščić i Darka Macana. Priče su kvalitetne i raznovrsne, ali ne možemo ne primijetiti kako bi starijim tekstovima dobro došlo malo uređivanja i formatiranja radi preglednosti.

KGZ

Knjižnice grada Zagreba na svojoj stranici imaju dostupan popriličan izbor djela hrvatskih “lektirnih” autora, kao što su, primjerice, August Šenoa i Ante Kovačić, a nama su za oko posebno zapele Priče iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić. Idealno za one trenutke kada se želite vratiti u djetinjstvo.

Kratka priča je ženskog roda

Blog Kratka priča je ženskog roda predstavlja digitalnu ostavštinu nekadašnjeg istoimenog festivala u organizaciji Centra za ženske studije. Premda stranica nije ažurirana godinama, arhiv je u uistinu bogat i sadrži više od 100 priča domaćih autorica, uz ponešto popratnog sadržaja poput njihovih autobiografija. Ukratko, izvrsno mjesto za upoznavanje s radom modernih hrvatskih spisateljica.

Kritična masa

Ako ste u potrazi za dobrim štivom na internetu, Kritičnu masu ne smijete zaobići. U proznoj rubrici ovog književnog portala pronaći ćete niz kratkih priča (ali i ulomaka iz romana) domaćih i stranih autora, pretežno pripadnika mlađe generacije (rođenih 1980. godine pa nadalje), uz pokoje veteransko ime poput Zorana Ferića ili Zorana Žmirića.

Parsek

Parsek je “PARadoksalno SEKularno glasilo Društva za znanstvenu fantastiku SFera” koje izlazi kvartalno (i još ponekad) u digitalnom i tiskanom izdanju, a svaki broj sadrži nekoliko priča domaćih pisaca spekulativne fikcije. Za Parsek pišu mnoga poznata imena hrvatskog SF-a kao što su Milena Benini, Aleksandar Žiljak, Tatjana Jambrišak i Darko Macan, a dosad su izašla čak 133 broja. Izdanja od broja 51 nadalje dostupna su za preuzimanje u PDF formatu, a arhiva bi s vremenom trebala biti ažurirana i s najstarijim izdanjima publikacije.

Što čitaš?

Izdavačka kuća Što čitaš? na službenoj stranici ima rubriku s online izdanjima nekoliko svojih naslova koje možete čitati besplatno, ali riječ je ponajprije o publicističkom sadržaju. Međutim, na samome kraju rubrike pronaći ćete nekoliko kratkih proznih djela, kao i cijelu zbirku priča Marija Kovača Baršunasto podzemlje.

Večernji list

Vjerujemo kako Večernjakovu rubriku Kratka priča “Ranko Marinković” ne treba posebno predstavljati. Ovaj književni projekt vuče korijene još iz šezdesetih godina prošloga stoljeća, a osim u tiskanom izdanju priče se danas redovito objavljuju i na Večernjakovom portalu. Ne treba posebno naglašavati kako je kroz dugovječnu rubriku prodefilirao ogroman broj domaćih autora, od onih svima znanih do manje poznatih. Međutim, “Ranko Marinković” nije jedino mjesto na Večernjaku na kojemu možete čitati prozu. Naime, portal krije i arhivu SF priča objavljenih u sklopu nekadašnjeg natječaja IQ magazina, pa ljubiteljima žanra svakako preporučujemo da bace oko.

Zarez

Naravno, i online izdanje Zareza sadrži bogatu arhivu kratkih književnih radova koje možete čitati u rubrici Proza. Ovdje ćete pronaći priče domaćih i pokojeg stranog autora koje su objavljivane u razdoblju od 2004. do 2016. godine, a dodatni čitanac čeka vas u rubrici Prozak/Navrh jezika u kojoj se nalaze priče i pjesme s istoimenih književnih natječaja namijenjenih autorima do 35 godina starosti.

 

Pročitajte:

Face(book) generacija: Domaći pisci u digitalnim vodama

Digitalci čitaju digitalne knjige


Propustili ste