10 najboljih SF filmova prema odabiru znanstvenika

Dobro se zna što o najboljim SF filmovima misle filmski kritičari i razni SF fanovi, jer takvih je ljestvica bilo poprilično pa je itekako zanimljivo vidjeti ljestvicu istih, ali koju ovoga puta potpisuju znanstvenici. Provjerite što su odabrali i kakav im je filmski ukus.

10. Rat svjetova (1953.)
Dojmljiva ekranizacija popularnoga romana H. G. Wellsa o marsovskoj invaziji na Zemlju bila je revolucionarna u svoje vrijeme neposredno nakon završetka Drugog svjetskog rata, ali je prilično zanimljiva i danas, šest desetljeća nakon svog nastanka. ”Bio sam bolestan cijelu noć nakon gledanja filma. To je definitivno potvrda filma koji čini razliku”, rekao je o Ratu svjetova Seth Shostak s Instituta SETI, koji se bavi upravo potragom za inteligentnim životom u svemiru.

9. Ratovi zvijezda (1977.)
Uglavnom vedra i razigrana space opera koja inspiraciju crpi iz vesterna i samurajskih filmova draga je mnogima, pa tako i znanstvenicima. Profesor Aaron Blaisdell smatra da nešto ”toliko fantastično, a istovremenom inspirativno nikada nije vidio na ekranima”, dok inženjer Siddharta Srinivasa konstruira uslužnog robota prema uzoru na C-3PO-a, uz napomenu da ”fikcija stimulira znanost i pokazuje čemu trebamo stremiti u budućnosti”.

8. Blade Runner (1982.)
Jedan od omiljenijih SF naslova i svakako žanrovski klasik pokušao je, između ostaloga, raščlaniti što nas to čini ljudima, a upravo se humanizirano prikazivanje replikanata svidjelo znanstvenicima filmofilima. ”Blade Runner vjerojatno je najviše pridonio upoznavanju svijeta s umjetnom inteligencijom, a inspiracija je važna čak i kad povremeno nije najtočnija”, zaključio je Daniel Novy s MIT-a.

7. Jurski park (1993.)

Za Spielbergov film temeljen na knjizi Michaela Crichtona svi se slažu da je znanstveno neutemeljen iz mnogih razloga, među kojima je i taj da bi genetički materijal prethistorijskih stvorenja odavno bio neupotrebljiv. ”Jurski park prikazuje znanost za koju bismo svi željeli da je istinita”, komentirao je paleontolog Jack Horner prema kojemu je zamišljen glavni filmski junak. Njegov kolega David Penney kazao je da voli film jer je uspio ”prikazati da njihov posao izgleda seksi”.

6. WALL-E (2008.)
Šarmantni crtić o simpatičnom robotu ostavljenom na zagađenoj Zemlji uistinu je superioran većini igranih SF naslova, pa je lijepo vidjeti da ga vole i znanstvenici. Steven Schlozman s Harvarda naziva ga ”filmom ispred svog vremena koji se bavi najnovijim neurobiološkim idejama, poput teorije sustava zrcalnih neurona”.

5. Fantastično putovanje (1966.)
Još jedan SF klasik koji relativno dobro stari donosi priču o znanstvenicima koji u čovjeka ubrizgavaju minijaturno vozilo i posadu (poslije je snimljena i Danteova posveta Mikrosvemir) kako bi mu spasili život. Jedan od vodećih stručnjaka na području neuroznanosti, James Giordano, izjavio je kako mu je ovaj film životna inspiracija, dok direktor Centra za nanotehnologiju Sveučilišta Wake Forest, David Carroll, otkriva da njegov tim radi istu stvar: ”Ubrizgavamo nanobote kako bi mogli pronaći tumor, javiti nam gdje se nalazi i potom ga uništiti.”

4. Osmi putnik (1979.)
SF horor Ridleya Scotta bio je novina po mnogočemu pa je predstavio akcijsku heroinu i izazvao poplavu sličnih epigonskih ostvarenja. Znanstvenici su pak priču o čudovišnom uljezu na brodu Nostromo shvatili kao ”pionirski rad fikcionalne biologije”. ”Lijepo je vidjeti film koji prikazuje kako životne forme mogu biti čudne”, pohvalio ga je Terry Johnson s Berkeleya.

3. Brazil (1985.)
Remek-djelo Terryja Gilliama savršen je tmurni distopijski i izrazito satirični prikaz jednoga od alternativnih smjerova u kojima bi se društvo moglo razvijati. Film oduševljava kako svojim porukama, tako i nevjerojatnim vizualnim prosedeom i do savršenstva dizajniranim prizorima. ”Ja sam upravo zbog ovoga filma postao arhitekt koji gradi gradove budućnosti”, otkrio je profesor Mitchell Joachim, jedan od osnivača projekta Terreform ONE.

2. Matrix (1999.)
Matrix je doveo virtualnu stvarnost pred oči javnosti”, uvjeren je Jeremy Bailenson, osnivač Virtual Human Interaction Laba na Sveučilištu Stanford. ”Tijekom mog rada i istraživanja postalo mi je znatno lakše komunicirati s ljudima koji nisu znanstveno potkovani”, smatra Bailenson, koji je također uvjeren kako će ljudi posve sigurno razviti virtualnu stvarnost poput one viđene u ovome filmu.

1. 2001.: Odiseja u svemiru (1968.)
I na samome vrhu ljestvice bez velikog iznenađenja nalazi se film koji uglavnom uvijek drži titulu najboljeg SF filma svih vremena. Osim činjenice da se doista radilo o prijelomnom i vrlo ozbiljnom žanrovskom filmu (do tada je pojam SF uglavnom podrazumijevao čudovišta u gumenim odijelima), znanstvenike je oduševila i činjenica da je Odiseja nevjerojatno realistična i pokušava ”što vjernije prikazati moguću koloniju na Mjesecu i ljudske ekspedicije na Jupiter”. ”Kubrick je toliko toga napravio točno da je to naprosto zadivljujuće”, oduševljeno je izjavio astronaut Leroy Chiao koji je tri puta letio NASA-inim shuttleovima te je proveo sedam mjeseci na ISS-u.


Propustili ste