Svemirski brodovi koje pamtimo

Donosimo izbor sedam poznatih svemirskih brodova iz filmova i serija.

Volimo SF, ali posebno volimo kada se odvija u svemirskim prostranstvima! Povijest sedme umjetnosti i televizije obilježena je brojnim žanrovskim djelima s maštovitim zapletima u međuzvjezdanim dubinama, a većina njih pamti se i po svemirskim brodovima na kojima su se odvijali ključni trenuci radnje. Donosimo izbor sedam poznatih svemirskih brodova iz filmova i serija!

Enterprise
Zvjezdane staze jednostavno je nemoguće zamisliti bez Enterprisea i njegova warp-pogona! Premda je bilo izdanaka franšize u kojima ga nismo viđali, Enterprise je u svim svojim oblicima i inačicama bio i ostao zaštitni znak Zvjezdanih staza bez obzira na to je li za njegovim kormilom sjedio James T. Kirk, Jean-Luc Picard ili Jonathan Archer. Inače, za izgled originalnog Enterprisea iz šezdesetih zaslužan je dizajner Matt Jefferies, koji se svojim konceptom snažno odmaknuo od dotadašnjeg “raketnog” prikaza svemirskih letjelica.

enterprise

Discovery One
Discovery je poprište velikog dijela radnje Kubrickove slavne Odiseje u svemiru (1968.), ali i istoimenog romana Arthura C. Clarkea. Misija broda jest dovesti ljudsku posadu do Jupitera, a njegovim sustavima upravlja inteligentno računalo HAL 9000, koje će se u konačnici, kao što svi znamo, pokazati kao vrlo opasan “suputnik”. Discovery je svojim modernim i realističnim izgledom također označio svojevrsnu prekretnicu u dizajnu svemirskih brodova na filmu, a imali smo ga prilike vidjeti i u kasnijem nastavku 2010.: Druga odiseja u kojemu je uništen nakon što se Jupiter pretvori u zvijezdu.

discovery one

Millenium Falcon
Možda na prvi pogled djeluje kao krntija, ali Han Solo i njegovi suputnici zahvaljujući Millenium Falconu uspjeli su se nebrojeno puta izvući iz nevolja (ali i upasti u njih). Uz Zvijezdu smrti, Millenium Falcon bez sumnje je najpoznatije svemirsko prometalo iz originalnih Ratova zvijezda, a ove godine ponovno će juriti u novome nastavku The Force Awakens. Usput, jeste li znali da je njegov izgled inspiriran – hamburgerom?

millenium falcon

Nostromo
Ogroman rudarski brod Nostromo iz prvoga Aliena (1979.) na prvi pogled uopće ne nalikuje na futurističku svemirsku letjelicu, već na gotički dvorac iz nekog starog filma strave. Takav pristup dizajnu nije slučajan s obzirom na to da se SF klasik Ridleya Scotta ciljano poigrava motivima horora te savršeno kombinira dva žanra, a mračni i sumorni interijeri broda samo još više doprinose uznemirujućoj atmosferi filma. Osim po Nostromu, Alien se pamti i po izvanzemaljskom brodu nasukanom na planetoidu LV-426, za čiji je uvrnuti biomehanički dizajn zaslužan švicarski umjetnik H. R. Giger.

nostromo

Battlestar Galactica
Battlestar Galactica svemirska je ratna krstarica iz istoimene serije koja je originalno pokrenuta krajem sedamdesetih, potom je doživjela kratkotrajan spin-off 1980. godine, dok je početkom novoga milenija zabljesnula u modernom izdanju. Osuvremenjeni reboot smatra se i najkvalitetnijom inačicom franšize, a u njemu smo pratili mukotrpan put posade Galactice u potrazi za Zemljom te njihovu borbu s robotskom rasom Cyloncima, koji također imaju impresivne svemirske brodove.

battlestar galactica

Serenity
Svemirski brod Serenity ključno je mjesto radnje kratkotrajne, ali omiljene TV serije Firefly koja je doživjela i filmsku inačicu te nekoliko strip-izdanja. Serenity predstavlja životnu sredinu kapetana Mala Reynoldsa (Nathan Fillion) i njegove osebujne posade, a riječ je o nevelikom transportnom brodu koji je vidio i boljih dana. Međutim, u mnogim situacijama pokazao se brzim i vrlo izdržljivim, pri čemu su nerijetko padale i usporedbe s Millenium Falconom iz Ratova zvijezda.

serenity

Endurance
“Najmlađi” brod u našem izboru upoznali smo u recentnom SF hitu Christophera Nolana Interstellar. NASA-in Endurance poprilično podsjeća na letjelice viđene u Odiseji u svemiru, a primarna svrha mu je sigurno odvesti Matthewa McConaugheya i njegovo društvo kroz crnu rupu do potencijalnog novog doma za ljudsku rasu. Za razliku od većine svemirskih letjelica u SF filmovima, Endurance djeluje vrlo realistično i kao nešto što bi moglo postojati u stvarnome svijetu.

endurance


Propustili ste