Top 6 interaktivnih videa

U djetinjstvu ste se sigurno barem jednom susreli s onim knjigama u kojima ste sami mogli odabrati tijek radnje i završiti priču na više načina. Na sličnom principu temelje se i interaktivni filmovi na internetu koji od vas traže s pomoću nekoliko klikova utječete na ono što će se u njima dogoditi. Ponekad ih kreiraju pojedinci, ponekad su dio neke marketinške kampanje, ali zajedničko im je svima što ne tretiraju korisnika kao pukoga promatrača, nego ga potiču na akciju i sudjelovanje. Izdvajamo šest kreativnih i popularnih interaktivnih videa, uz koje ćete se sigurno zabaviti i ubiti malo slobodnoga vremena.

6. Blend Your Own Adventure

Upoznajte Coreya Vidala, svestranu kanadsku YouTube zvijezdu, koji se prije nekoliko godina proslavio svojom a cappella posvetom Johnu Williamsu i Ratovima zvijezda, a u ovome videu miksa i pije napitke od namirnica koje vi odabirete. Mi smo se odlučili na vrlo kreativan shake koji se sastoji od voća i cheeseburgera. Corey ga je popio i valjda preživio.

5. Jutro poslije

Modni lanac ShoeBeDo prošle je godine u suradnji s agencijom Gingernet i studijom Mrxchela lansirao interaktivni video koji slovi kao prvi takav u Hrvatskoj. Priča počinje s tri pospane prijateljice koje ujutro moraju odlučiti koja će otići u kupnju kave, a daljnji tijek radnje ovisi o gledateljevu odabiru ponuđenih opcija.

4. Deliver Me to Hell

Upoznajte Stevea. On je dostavljač pizze i morate mu pomoći da obavi svoj posao. Međutim, postoji jedan veliki problem – grad su preplavili zombiji! Vrlo zabavna ”interaktivna avantura” pokrenuta je u svrhu promocije novozelandskog lanca pizzerija Hell Pizza, a zanimljivo je primijetiti da se autori nisu ustručavali od krvavih scena, tipičnih za prave filmove o živim mrtvacima.

3. La Linea interactive

Sigurno se dobro sjećate talijanskoga crtića La Linea što ga je početkom sedamdesetih kreirao karikaturist Osvaldo Cavandoli. Gotovo četiri desetljeća poslije filmaš Patrick Boivin napravio je posvetu slavnom minimalističkom liku u obliku serije interaktivnih animacija objavljenih na YouTubeu. Odlučite što će olovka sljedeće nacrtati i tako odredite sudbinu slavnom animiranom brbljavcu!

2. The Time Machine

Chad, Matt & Rob bio je naziv za grupu komičara koja je u razdoblju od 2007. do 2011. lansirala niz viralnih i interaktivnih videa koji su im donijeli milijunsku internetsku publiku, popriličnu medijsku pozornost, ali i nekoliko nagrada. The Time Machine s kraja 2008. godine slovi kao prvi interaktivni film na YouTubeu, a u njemu glavni likovi putuju kroz vrijeme i bježe od vladinih agenata koji se žele dočepati vremenskog stroja. Chad, Matt & Rob snimili su potom još četiri popularne interaktivne avanture, a zatim promijenili ime u Radio Silence. Nažalost, u posljednje vrijeme nije se mnogo čulo o njima.

1. A Hunter Shoots a Bear

Kratka povijest interaktivnog videa na internetu neslužbeno se može podijeliti na prije i poslije genijalne viralne kampanje za brend korektora Tipp-Ex. A Hunter Shoots a Bear od sličnih se uradaka razlikuje po tome što se ne bazira na tipičnom klikanju opcija, nego korisnik mora upisati radnju koju želi vidjeti, odnosno odrediti što će lovac napraviti medvjedu. Mnogi su upisivali svakojake kombinacije i vjerojatno ostali zapanjeni kada su vidjeli da većina njih zapravo rezultira odgovarajućom radnjom. Tri godine nakon lansiranja video bilježi više od 20 milijuna pregleda na YouTubeu i još uvijek nam je jednako duhovit kao na početku.


Propustili ste