Raspjevani pakao Koute Hirana

Vampiri su stvarno big in Japan, no kako Japanci nemaju svojih vlastitih vampira – preuzeli su ih iz budističkih mitova stare Kine i spojili sa svojim legendama o demonskim lisicama kitsunetsuki i duhovima obake

Prve vampire u animeima mogli smo vidjeti u filmovima Vampire Hunter D, nastalima po romanima Hideyukija Kikuchija, a upravo je Hellsing Koute Hirana bio prva svjetski poznata manga. Poznato je da japanski artisti u svojim pomaknutim vizijama parafraziraju već postojeće zapadnjačke umjetničku uratke, pa će se tako osim dvostrukog “L” u riječi Hellsing, Hiranov svijet vampira razlikovati i po drukčijem odnosu snaga.

U nekoj bližoj budućnosti nasljednici Abrahama von Helsinga vode organizaciju Svetog reda protestantskih vitezova, ratujući potiho s neonacističkom revival-grupom Millennium, ali i ratobornim braniteljima vjere, vatikanskog Reda Jude Iškariota. Glavni lik sage Hellsing je Alucard (prepoznajete anagram: ambigram Dracule), koji otplaćujući svoju lošu karmu iz originalnog Stokerova romana – postaje hitman Hellsingovih. Ovakav napredni vampir od sunca se štiti sunčanim naočalama, a kao znak preobraćenja u dobrog dečka – nosi natpis “Jesus Christ is in Heaven Now” na svojim 16 kg teškim i 40 cm dugim pištoljima. Modni imidž upotpunjuje otrcanim fedora-šeširom i dugim, uskim crvenim kaputom, namjerno skrojenim po modelu svećeničke halje.

Povampirenje medija

Ako prešutimo Hiranovu hentai-fazu, njemu do današnjeg dana upravo Hellsing ostaje najpoznatiji uradak; možda je stvarno tome razlog njegova lijenost i nemar da se više posveti crtanju – kao što sam priča u intervjuima. S druge strane, Hellsing pripada temi respektabilnog povijesnog kontinuiteta, počevši od prvog uobličavanja legende o transilvanijskom krvopiji Draculi i njegovom nemesisu Van Helsingu, nastale pod mračnim perom Brama Stokera, pa preko ovjekovječenja u celuloidnom formatu, prvo u remek-djelu nijemog filma Nosferatu F. W. Murnaua, a zatim i u najkarizmatičnijoj interpretaciji princa tame Béle Lugosija, da bi sve kulminiralo potpunim povampirenjem današnjih medija. Vampiri nam danas – osim u filmovima i romanima – piju krv i u videoigrama i stripovima, a sam Dracula šepuri se na Broadwayu u vlastitom mjuziklu i pleše u predstavama britanskog Northern Ballet Theatrea.

Manga Drifters, ima pak unikatnu priču. Povijesno stvarni lik, samuraj Shimazu Toyohisa umjesto skončavanja u bitci kod Sekigahare ulazi u vremensko-prostorni portal i započinje putovanje alternativnim svjetovima u društvu isto takvih luzera poput njega samog. Upoznali smo i likove slavnih, poznatih ratnika poput japanskog shoguna Ode Nobunage te vojskovođa Hanibala i Scipiona Afrikanca iz doba starog Rima.

Hektolitri krvi

Stilskih odmaka u crtežu i naraciji u odnosu na ranije radove nema, kadrovi su gusti i nabijeni detaljnim crtežom, eksplicitnost nasilja graniči već s groteskom, baš kao što smo u njegovim prijašnjim uradcima i navikli. Po svemu ovome žanrovski bismo, ne trepnuvši okom, Drifters postavili u seinen, no Hirano će često posezati za humorističnim likovima i situacijama svojstvenim shounenu da bi razblažio stranice nakrcane dekapitiranim tijelima i namočene u hektolitre krvi. Kako god okrenuli, Drifters izgleda sjajno!
Ime: Kouta – 耕太
Prezime: Hirano – 平野
seinen – manga (ili anime) namijenjena muškoj publici 18-30 godina, ali i starijima, a obuhvaća vrlo širok raspon tema
shounen – manga (ili anime) za muške tinejdžere – osnovnoškolce i srednjoškolce
hentai – manga (ili anime) eksplicitno seksualnog ili pornografskog sadržaja


Propustili ste