Pušači u fikciji

Vaši omiljeni likovi iz knjiga i romana, koji nisu propuštali priliku da uživaju u ovom poroku.

1. Huckleberry Finn

Mark Twain kreirao je lik Hucka prema dječaku Tomu koji je živio nedaleko od doma u kojem je Twain odrastao. Huck je star između 12 i 14 godina i najbolji je prijatelj Toma Sawyera, koji mu se divi zbog njegove slobode te stoga što naizgled može raditi što hoće i kad mu padne na pamet. Huck voli ljenčarenje i pustolovine, a iznad svega mu užitak pričinja pušenje lule, čemu čak podučava druge dječake željne nepodopština.

2. James Bond

Osim što nikada nije propuštao naručiti martini, shaken, not stirred, James Bond u romanima Iana Fleminga nije propuštao niti zapaliti cigaretu – i to čak i do 60 cigareta na dan! Pušio je marku Morland Specials, koja je, prema jednom izvoru, mješavina balkanskog i turskog, a prema drugom izvoru – balkanskog i virdžinijskog duhana. U Flemingovim je romanima prvi put poslana poruka da je previše pušenja štetno za zdravlje te da bi se toga trebali laćati samo – junaci.

3. Hobiti

Za hobita ne postoji ništa ljepše nego sjesti pored kamina i zapaliti lulu, što je J. R. R. Tolkien vjerojatno zamislio prema sebi, budući da je i sam volio imati lulu među zubima. Jedan od ključnih likova Gospodara prstenova, Merry, autor je knjige Shiresko travarstvo, u kojoj je opisao kako su hobiti počeli pušiti i kako je aromatično bilje za lule uopće stiglo do Shirea. Čarobnjaci su od hobita preuzeli običaj pušenja lule, a prvi među njima je bio, naravno, Gandalf.

4. Gusjenica

Gusjenica koja sjedi na velikoj gljivi i pućka nargilu jedan je od ključnih likova dječjeg klasika Alise u Zemlji čudesa Lewisa Carrolla. Otkidajući komadić gljive na kojoj sjedi, između dimova objašnjava Alisi da će se smanjiti pojede li jedan kraj gljive, odnosno povećati pojede li drugi. Hoće li joj se dogoditi išta bude li pušila nargilu, međutim, ne objašnjava.

5. Holden Caulfield

J. D. Salinger stvorio je ikonu tinejdžerske pobune i suprotstavljanja autoritetima. Holdenovo razočaranje svijetom koji ga okružuje dovest će ga do duboke depresije, sloma živaca i u konačnici do psihijatrijske ustanove. No njegova inicijalna pobuna obilježena je izbacivanjem iz škole u šesnaestoj godini, bijegom u New York i štekom cigareta koju je popušio, kaže, otkako je napustio školu.


Propustili ste