Počinje međunarodni dio programa 32. Tjedna suvremenog plesa

Međunarodni blok festivala traje od 13. do 20. lipnja, a zemlja partner Tjedna suvremenog plesa ove je godine Francuska kroz projekt Rendez-vous - Festival Francuske u Hrvatskoj

Najveći regionalni plesni festival, 32. Tjedan suvremenog plesa, ove se godine održava u Zagrebu od 29. svibnja do 20. lipnja. Festival se ove godine održava u tri odvojena bloka; prvi je bio posvećen hrvatskoj selekciji, drugi dio je fokusiran na radionice, razgovore te filmske projekcije, a od 13. do 20. lipnja trajat će treći blok, odnosno međunarodna selekcija Tjedna suvremenog plesa.

Središnja lokacija festivala je Zagrebački plesni centar u Ilici 10, a ostale lokacije su Zagrebačko kazalište mladih, Muzej suvremene umjetnosti, DK Gavella, Kulturno informativni centar te Studentski centar.

Međunarodni dio programa posvećen je suradnji s Francuskom kroz projekt Rendez-vous Festivala Francuske u Hrvatskoj. Na festivalu će se, između ostalog, predstaviti novija generacija francuskih koreografa, ali i one koje smo imali prilike upoznati ranijih godina (poput Cie Nacera Belaza, Boris Charmatz, Vincent Mantsoe). Tako će se Boris Charmatz ove godne predstaviti s plesnom instalacijom Flipbook, koja se bavi istraživanjem i oživljavanjem pokreta Merce Cunninghama.

Neke upoznajemo po prvi puta, poput koreografkinje Myriam Gourfink, ili pak mladog plesnog dvojca okupljenog oko nagrađivane skupine Sine qua non arts i mladih autora okupljenih oko Collectif Es. Franck Vigroux, također iz Francuske, koji će se predstaviti sa svojim radom Aucun Lieu. Radi se o djelu između opere i videa, koncerta i koreografije, koje nas uvlači u prostor u kojem pozornica postaje volumen koji pulsira, rasteže se i sužava, povećava i skuplja. Prvi put u Hrvatsku dolaze i Collectif ÈS sa zanimljivim radom dugačkog naziva – Hippopotomonstrosesquippedaliophobija, koji predstavlja strah od dugačkih riječi i definiciju koja se kontinuirano vrti u krug.

Publika će imati priliku uživati u neobičnom performansu Last Dance Conche Vidal, koji će biti izveden na platou ispred KIC-a. Concha Vidal u svom umjetničkom djelovanju primjenjuje interdisciplinarni pristup koji spaja video, tekst i pokret te se u ovoj poemi bavi sa zajedničkim životom parova i ljubavi. Mlada, perspektivna talijanska umjetnica Giorgia Nardin, koja je dobila prvu nagradu Premio Prospettiva Danza 2013, dolazi s predstavom All dressed up with nowhere to go.

Ove godine festival će ugostiti nekoliko izvrsnih solo izvedbi. Jedna je multimedijalna predstava „HAKANAI“ koja kombinira suvremeni ples i digitalne medije. Radi se o solo koreografskoj izvedbi koja se razvija kroz seriju slika u pokretu, a ishod izvedbe je otkrivanje digitalne instalacija publici.  Druga solo izvedba je najnovija koreografija rado viđenog gosta Thierry Smitsa – predstava “ReVolt“, nedavno premijerno izvedena u Belgiji i ovoga je puta oduševila javnost i kritiku. Zatim slijedi poslastica koja će obradovati sve one koji prate suvremenu mimiku – predstava FREMD KÖRPER slavne Karine Holla. Radi se o solu o siromašnoj ženi u nacističkoj Njemačkoj, koja da bi preživjela, preuzima identitet svog pokojnog supruga Maxa i na kraju postaje nadglednik logora.

Po prvi puta predstavljamo i poljske umjetnike, s predstavom „Nijinsky: Posvećenje Snova“ u produkciji Teatra Bretoncaffe, za koju su dobili najviša priznanja koja u Poljskoj za ples dodjeljuje Ministarstvo kulture, kako za koreografiju tako i za izvedbu. Posljedna predstava ovogodišnje festivala je Supernatural Simone Aughterlonya, koja se bavi odnosom materijalnog i nematerijalnog svijeta te identitetom i prerušavanjem.

Ovogodišnji festival udomio je i dva EU projekta: Communicating Dance koji okuplja predstavnike plesnih organizacija iz Njemačke, Irske, Nizozemske, Italije, Francuske i Hrvatske, te Migrant Bodies. Communicating Dance razmatra kako približiti suvremeni ples javnosti i na koje načine poboljšati komunikaciju oko i kroz suvremeni ples, a projekt Migrant Bodies razmatra fenomen migracija u najširem značenju ovog pojma, od migracija u prirodi do onih ljudskih.

Upravo će projekt Migrant Bodies, koji uz plesne umjetnike okuplja i pisce i vizualne umjetnike, otvoriti Međunarodni blok festivala. Tako će se u sklopu tog projekta predstaviti Cécile Proust, Manuel Roque, Su-Feh Lee, Jasna Vinovrški i Alessandro Sciarroni. Migrant Bodies je projekt koji se realizira u suradnji s partnerima iz Kanade, Francuske i Italije, a nakon dvije godine trajanja kroz niz istraživačko-kreativnih rezidencija, u Zagrebu predstavlja dio rezultata ovog višeslojnog projekta.

Tijekom festivala publika ima prilike sudjelovati aktivno u plesnim radionicama, a novost je poziv publici okušati se u izradi vlastite plesne knjige kroz radionicu koju će voditi Zoran Vidaković. Uz filmske projekcije, festival obiluje i prezentacijama rada mladih generacija plesača škola suvremenog plesa iz Zagreba i Ljubljane, uz razgovor o očekivanjima mladih plesača u trenutku ulaska u ovu zahtjevnu profesiju.

Festival je započeo posebnim naglaskom na hrvatsku selekciju i uz međunarodnu konferenciju (29. do 31. svibnja), na temu Strategije plesa. U okviru programa “Hrvatska koreografska platforma»  predstavit će se odabir produkcija koje su privukle pažnju, kako javnosti tako i stručne kritike, tijekom proteklih par sezona, a za koje su interes pokazali i strani promotori.

Međunarodna konferencija odvijala se uz potporu i suradnju s EUNIC mrežom u Hrvatskoj, koja okuplja europske centre za kulturu u Hrvatskoj, a specifično Goethe Institut, Austrijski kulturni forum i Portugalski Institut.


Propustili ste