Sjećate li se vremena audiokasete?

Svi četrdesetogodišnjaci sa sjetom nose sjećanje na audiokasete pune glazbe. Glazba se kopirala i snimala s kasete na kasetu moćnim alatom od milja zvanim “dupli deck”. Mnogo je glazbenika i bendova zahvaljujući maloj kaseti zabilježilo svojih warholovskih pet minuta u povijesti – naročito svi oni underground-bendovi koji se nikada nisu uspjeli dokopati diskografske kuće. Velika […]

Svi četrdesetogodišnjaci sa sjetom nose sjećanje na audiokasete pune glazbe. Glazba se kopirala i snimala s kasete na kasetu moćnim alatom od milja zvanim “dupli deck”. Mnogo je glazbenika i bendova zahvaljujući maloj kaseti zabilježilo svojih warholovskih pet minuta u povijesti – naročito svi oni underground-bendovi koji se nikada nisu uspjeli dokopati diskografske kuće. Velika je većina njih zauvijek nestala u tranziciji na digitalni zapis i internetsko društveno-mrežno dijeljenje glazbe.

Ipak, djelić povijesti sačuvan je na stranici http://noise-arch.net. Ovaj je site prava meka za sve ljubitelje upravo takvih underground/indie-kaseta iz dana kada je TDK, BASF ili Maxell medij bio standard za dijeljenje glazbe. Žanrovi sežu od industriala, avangardnoga rocka pa sve do eksperimentalnih glazbenih zapisa koje je nemoguće klasificirati.

Najvećim ih je dijelom prikupio bivši voditelj radija CKLN-FM, Mike Dyer, a jasno prekrižen copyright logo na sajtu ukazuje na eru prije devedesetih iz koje su ponikli.

Stotine je kaseta složeno abecednim redom, a uz svaku A i B-stranu (bogohulno) konvertiranu u MP3 format, nalazi se i skenirani cover u svoj svojoj amaterskoj nesavršenoj raskoši. Ako vam on nostalgično ne poškaklja srce, onda ste vjerojatno već klinički mrtvi.


Propustili ste