Metabolizam kakav želite

Gotovo svi zimski blagdani, a i praznici su iza nas, vrijeme je za nove i svježe početke. Nakon slavljeničkog raspoloženja u prosincu velik broj ljudi pati od usporenog, sivog, pa čak i depresivnog siječnja. Jurica savjetuje kako ubrzati tijelo, potaknuti mehanizme za detoksikaciju i veselo provesti prve mjesece 2014.

Posegnite za nezaslađenim organskim biljnim čajevima, primjerice od koprive, metvice, kamilice, limunove trave, murve, pasiflore, đumbira (koristi se korijen), odnosno konzumirajte oolong, rooibos ili meni najdraži bijeli te zeleni čaj. Već šalica dnevno (a kamoli dvije koje su uvrh glave) nekog od ovih čajeva učinit će divote vašem tijelu svojim antioksidativnim učincima, ali i ostalim hranjivim tvarima. Organski zato što želite izbjeći za vaše tijelo nepotrebne, ponekad i toksične supstance kojima se često tretira lišće, grane ili korijeni tijekom uzgoja, transporta i skladištenja. A nezaslađene ih pijte zato što šećer, osim što truje i deblja tijelo, u određenim količinama usporava ili sasvim pobija blagodati tih toplih napitaka koje ljeti možete piti i rashlađene. Zapravo, već bi kao izvrsna novogodišnja odluka bilo super da razvijete naviku svakodnevnog ispijanja šalice nekog od spomenutih čajeva, ovisno o vašim potrebama ili volji nepca.

Sakupljeni višak kilograma nije problem skinuti ako jednostavno smanjite ili sasvim prestanete jesti hranu kakvu ste jeli pred i tijekom blagdana (ali i nakon da se ostaci hrane ne bace). U tom bi slučaju tijekom nešto dužeg perioda, ali postepeno bez prevelike muke kilogrami sami od sebe mogli nestati. Problem se nalazi u tome što se već nakon sedam do deset dana naš metabolizam može sasvim preokrenuti. To znači da čak i kod onih koji rade fizički zahtjevne poslove i/ili onih koji se puno kreću te inače paze na hranu i piće može doći do oštećenja krvnih žila i organa, premda inače ne izgledaju deblji. Razina metabolizma ne ovisi nužno o kilaži pojedinca: mršavi ljudi mogu imati vrlo spor metabolizam, a vjerojatno jedu malo hrane, dok deblji ljudi mogu imati brz metabolizam, ali jesti velike količine.

Promjena metabolizma u tom kraćem periodu, odnosno zbog lošijih svakodnevnih navika, može osim fizičkih oboljenja uzrokovati i ona psihičke prirode. Jasno je da stresan život, obveze i kriza najviše pridonose lošem raspoloženju, ali iznimno važna varijanta koja vas može emotivno izvući ili još dublje pokopati nalazi se upravo na vašem tanjuru ili u šalici/čaši.

Kao nacija, odnosno kao ljudska rasa, postajemo sve deblji. Srčane bolesti, kancerogena oboljenja, moždani udari, depresija i brojne druge duševne bolesti svake godine zahvaćaju sve više ljudi. Koliko će nas doživjeti zdrav(ij)u i čilu duboku starost da bismo se samo ugasili? Koliko lijekova želimo svakodnevno piti? Sjetite se ili pogledajte bake i djedove, ili generaciju iza njih: možda piju tek jedan lijek, a većina uzima nekakav suplement prehrani za bolju cirkulaciju i nešto slično. Koliko se oni kreću cijeli život i sada, a koliko ste vi fizički aktivni? Što su oni jeli i pili, koliko je tu bilo domaće hrane, a koliko obrađene s aromama, aditivima i konzervansima? Tu je ključ njihova zdravlja. Ako ništa drugo, sačuvajte kvalitetnu genetsku sliku i prenesite je sljedećim generacijama, i to će već biti iskazivanje časti vlastitim precima.

Jedite namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks, što znači da se ne morate odricati kruha, tjestenine, riže ili općenito žitarica i hrane na koju ste navikli. Samo promijenite nijanse. Prijeđite s bijele tjestenine na integralnu, jedite zobenu kašu umjesto cornflakesa. Narežite malo jabuke ili trećinu/pola banane umjesto grožđica ili brusnica koje su nakon branja obložene štetnim biljnim uljima i/ili šećerom kako bi se spriječilo kvarenje. Jedite batat, a čini li vam se preskup ili presladak, pojedite ponekad običan krumpir, isključivo kuhan i u maloj količini. Voće, povrće, grahorice i integralne žitarice reguliraju proizvodnju inzulina u tijelu i time nas, između ostaloga, održavaju zdravima. Podrazumijeva se da bi hrana u što većoj mjeri trebala biti iz organskoga uzgoja.

Osim ako ste sasvim sigurni da pijete čistu vodu, odnosno da vaš sustav vodoopskrbe pruža visoku kvalitetu ove za život važne tekućine, tada je možete piti i iz slavine. Ipak, najčešće to nije slučaj pa bi bilo idealno piti pročišćenu tj. filtriranu vodu. Prije nego što se bacite u kupovinu vrča s filtrom ili sustava za filtraciju na kućnom dovodu vode, izračunajte koliko vode pijete svaki dan u čašama ili mililitrima i litrama. Vjerojatno pijete premalo pa zato odmah povećajte unos vode barem za dvije/tri čaše. Nešto više redovitog pijenja vode znači veću sitost, manje kilograma i čišću krv, dakle zdraviji organizam i organe. U početku ćete morati ići češće na WC, ali čim se mjehur malo poveća i tijelo se navikne, to će se smanjiti.

Kvalitetna filtracija vode važna je jer uklanja teške metale, pesticide/fungicide, antibiotike i druge lijekove koji mogu kolati vodoopskrbnim sustavom, ali i bakterijske organizme. S tim da napominjem da destiliranu vodu nije preporučeno piti! Prilikom kupovine filtara za vodu obratite pozornost na to da ne uklanjaju samo neugodne mirise, već i ostale supstance koje sam spomenuo. Stupanj filtracije mora biti označen na pakiranju.

Nikada ne preskačite obroke, posebice doručak, smanjite porcije, budite uporni i pratite ove jednostavne smjernice – to je već dovoljno da potaknete metabolizam i zdravlje te izgubite višak kilograma.


Propustili ste