ForestTrail i Brick Timer – aplikacije domaćih autora

Autori mobilne igre ForestTrail i aplikacije BrickTimer otkrili su nam kako su ih napravili i koji su im planovi

Na projektima su radili Gordan Glavaš i Ivo Anić, studenti prve godine diplomskoga studija elektrotehnike na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Programerski dio posla, odnosno razvoj samih aplikacija odrađuje Gordan, dok je za vizualni dio, logotipe, pozadine i teksture zadužen Ivo. Kažu kako im je razvoj mobilnih igara i aplikacija trenutačno samo način ubijanja dosade, te prilika da steknu nova praktična znanja i vještine koje će im pomoći kasnije pri zaposlenju.

ForestTrail
ForestTrail je arkadna igra u kojoj igrač naginjanjem mobilnoga uređaja pomiče lik na zaslonu na kojemu se nalazi uzorak. Cilj je što potpunije prekriti taj uzorak tragom što ga ostavlja lik. Likovi su četiri životinje koje tragom koji ostavljaju za sobom pošumljavanju posječenu šumu. Igra ima dva načina igranja, nekoliko razina težine i protivnike koji otežavaju prelaženje nivoa i svladavanje same igre.

Na ideju za igru ForestTrail došli smo sasvim slučajno. Ivo je napravio probnu aplikaciju koja je imala nekakve kuglice koje su se pomicale naginjanjem mobitela, i sinula mu je ideja za ForestTrail. Vrlo brzo nakon toga smišljena je i pozadinska priča.

Nismo na tržištu opazili sličnu igru. Prilično smo zadovoljni igrom kao cjelinom s obzirom na to da se radi o amaterskom projektu – igra ima svoj vizualni identitet, priču i originalan koncept, te može pružiti dugotrajnu zabavu (broj različitih igara u principu je neograničen).

Brick Timer
Brick Timer  je aplikacija koja omogućava odbrojavanje, no brojač se ne namješta na tradicionalan način, već je korisniku na zaslonu dostupno nekoliko ”ciglica” (bricks). Pritiskom na ciglicu pokreće se odbrojavanje. Nove ciglice se lako dodaju, a postojeće razmještaju i brišu. Ciglice su organizirane u ”zidove” (walls) koje korisnici također mogu proizvoljno dodavati i uređivati. Postoje aktivnosti i situacije u kojima je praktično imati pri ruci nekoliko unaprijed određenih vremenskih odbrojavanja. Primjerice, koristite li brojač za kuhanje, trebat će vam 5, 10 ili 15 minuta, a za vježbanje u teretani 1 minuta, 2 minute, 90 sekunda i slično.

Idejni razvoj aplikacije počeo je kada se Gordanu ispraznila baterija na satu koji je nosio na trening. Bio sam lijen zamijeniti bateriju pa sam počeo nositi mobitel. Umjesto traženja slične aplikacije na App Storeu, na brzinu sam napravio jednostavnu (i ružnu) verziju onoga što će postati Brick Timer. Kasnije nam se učinilo da bi taj koncept uz malo dorade mogao biti originalan i vrlo koristan.

Većina brojača nema mogućnost spremanja većeg broja unaprijed definiranih vremenskih odbrojavanja, dok na dodatni koncept ”zidova” nismo naišli ni u jednoj aplikaciji.

Uvijek imamo planove za razvoj novih aplikacija i poboljšanje postojećih. Trenutačno radimo na dva projekta, koja se nadamo dovršiti i plasirati na tržište u narednih mjesec do dva. Bit ćete obaviješteni na vrijeme. :), rekli su nam Gordan i Ivo.


Propustili ste